Verginin anayasal bir ödev olduğundan başlayarak ne denli önemli bir yükümlülüğü ifade ettiğine değin geniş bir aralıkta üzerine söylenmiş olanların tekrarları vergiye dair özeni korumakta, yeni kuşaklara verginin önemini göstermekte, mükelleflerin çeşitli yöntemlerle vergiye daha fazla özen göstermelerini sağlamakta ne denli işlevsel olmuştur, emin değiliz.
Ölüme dair sıralı olması duası ya da dileği biz İnsan için matematiksel bir hesaba dayanıyor.
06.02.2023 günü olan depremlerin “ne olduğunu” algılamam zaman aldı. Deprem oldu sanmıştım. Deprem bir nedendi. Çok çok büyük, tasavvuru olanaksıza yakın, duyumsanması sözde mümkün olan bir “şey” di olan. Felaket, facia…Yetmediği açıktı kelimelerin..
Katma değer ülkemizde 1985 yılından bu yana yaygın olarak vergi ile birlikte kullanıldığından iktisadi açıdan ifade ettiği durum ya gözden kaçırılmakta ya da sık kullanıldığı durumda derinliği yeterince vurgulanmamaktadır.
Denetimin tanımı, çeşitleri, süreçleri ve benzeri ayrıntıları konusunda bir çok değerli yazıya, çalışmaya, kitaba erişmek mümkündür. Bu nedenle denetime dair bilinen teorik konularla yazımızın özünden uzaklaşmadan denetimde şüphecilik üzerine bir değerlendirme yapılmaya çalışılmıştır.
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir ve Yeminli Mali Müşavir (yazının izleyen bölümlerinde SMMM ve YMM olarak ifade edilecektir) unvanlarıyla tanımlanan meslek mensupları, görev tanımları itibariyle vergiden sosyal sigorta yükümlülüklerine,
Çok geçmedi bu köşede bir meslektaşımıza veda seslenişi yazalı..
Matrah ve/veya vergi artırımı düzenlemeleri, devletin gelir gereksinimi yönünden işlevsel olmakla birlikte, vergi incelemesi yetkisinin kullanımı açısından da sonuç yaratacak şekilde yapılmaktadır.
Gelirler Kontrolörlüğüne 1989 yılında başladım. Son yıllarda geride bıraktığım yılları gün gün, hafta hafta, ay ay, yıl yıl düşünürken hastalık haberleri, vefat haberleri ulaştıkça günden güne buruk bir sürece girdiğimi farkettim. Her şerden bir hayır muradımız esas olsa da mevzu bahis İnsan olunca burukluktan teselli, acıdan ilaç ummak her daim mümkün de olmuyordu.
Milli gelir en yalın anlatımla bir ülkede belli bir dönemde üretilen mal ve hizmetlerin net parasal değeridir. Üretim somut bir oluşumu temsil eder. Üretilen mal ve hizmetlerin gerek gerçek kişiler gerekse kurumsal yapılar için bir varlığa dönüşümü, sermaye ve maliyet unsurlarına ek getiri sağlama kabiliyetiyle süreklilik taşır. Katma değer olarak betimlenen bu getiri sıfır veya sıfırın altında bir değerde olursa zarar söz konusu olur. Zararın süreklilik gösterdiği durumda ise reel olarak milli gelir artışından söz edilmemesi gerekir. Ayrıca üretim ve hizmet birimlerinin sermaye değerlerine ve borçlanma kabiliyetlerine göre planlanan şekilde faaliyetlerini sürdürmeleri olanaklı değildir.
Vergi matrah üzerinden hesaplanır. Her verginin matrahı vardır. Çeşitli unsurların vergi türleri itibariyle matrahlara etkisi her vergi için aynı olmayabilir. Örneğin döviz kurlarındaki hareketlilik dönem sonları itibariyle kazanç vergisi matrahlarına etki ederken, doğrudan tüketim vergileri matrahlarını etkilemeyebilir.
Yaşamın olağan akışı olarak betimlenen durum, birlikte yaşama dair ilişkileri belirleyen kuralların uygulanabilirliğini de içerir.
Ülke, bir coğrafi bütünü temsil eder. Coğrafi olarak ülkeyi oluşturan birimler bölge olarak betimlenmiştir.
Gelir ve kurumlar vergileri düzenlemeleri arasında yer alan geçici vergi, faaliyet dönemi içinde belirli sürelerle oluşan faaliyet sonuçlarının bildirilmesi esasına dayanır. Faaliyet sonucunun ölçümlendiği tablo gelir tablosudur.
Katma değer vergisinin Türkiye vergi hukukunda yerini aldığı ilk yıllarda ihracatın ekonomi için baskın kılınmaya çalışılan önemi, dış satım yoluyla ülkeye gelir sağlama çabası açısından katma değer vergisi iade sisteminin kurgusunu gerekli kılmıştır.
Naçiz köşe yazılarımızla suç gelirleri, terörün finansmanı ile ilişkili konularda görüşlerimizi takdirinize sunmuştuk.
17 Ağustos 1999 tarihinde yaşanan, Ülkemiz tarihinde derin acı bırakan depremlerden olarak anımsadığımız travmadan bugüne kaybettiklerimizin acısına dair söz söylemek ancak o kayıpların yakınlarına düşer şüphesiz…
Matrah veya vergi artırımı düzenlemelerinin vergi incelemesine etkisi ilgili düzenlemelerde açık olarak gösterilmekle birlikte zaman zaman tereddütlerin olduğu da bilinmektedir.
Son yazımızda vergi incelemesinin ne olduğuna dair bir değerlendirme yapmıştık. Bu değerlendirmede de vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyeti ile vergi incelemesinin maksadı kavramlarının birlikte düşünülmesi gereğini belirtmiştik.
Vergi Usul Kanununa göre vergi incelemesinden maksat ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır.
Vergi Usul Kanunu’nun 3’üncü maddesinde vergi kanunlarının uygulanmasına dair ilke ile verginin kaynağını oluşturan vergiyi doğuran olay ve bu olaya ilişkin işlemlerin gerçek mahiyetinin esas olduğu hükme bağlanmıştır.
Şair, Yazar, Eski Gelirler Kontrolörü Recep YILMAZ anısına
Bilinç, Türk Dil Kurumu sözlüğünde insanın kendisini ve çevresini tanıma yeteneği, şuur, temel bilgi, temel görüş olarak tanımlanmaktadır. Herhangi bir şeye dair bilinç, o şeye dair farkındalık, o şeyin önemine dair şuur, o şeye dair bilme durumunu temsil eder.
Evrenin dünya noktasında, yakın tarihe tanıklık ile bildiğimiz kadarıyla 2018 yaşı geride bırakarak 2019’uncu yaşımıza giriyoruz hep birlikte.
(Eylül ve Leyla’ya) “Kan dondurucu”, “Dehşet”, “Vahşet”, “Vicdansızlar!”….
Katma değer vergisi mala ve hizmete göre uygulanır. Genel katma değer vergisi oranı dışında mal ve hizmet grupları açısından farklı oranlar uygulanması, yasanın tanımladığı yetki içeriğine göre, yürütmenin yetkisindedir.
Tanımı, görünümü, yaptığı, yapış şekli, amacı, sürdürülebilirliğinin kaynakları, teröristin davranış tipi…..ve sıralanabilir bir çok unsuruyla terörün teorik betimlemesi yeni bir söz söylemeyi gerektirmeyecek denli açıktır.
Vergi hukukunun temel ilkesi anayasa hukuku uyarınca yasallıktır. Vergi yasayla konulur. Bir verginin konmasına dair yasa, verginin konusunu, mükellefini, üzerinden hesaplanacak değeri(matrah), bildirim ve dolayısıyla tarh şeklini, ödeme zamanını açıklar.
6736 sayılı Kanun uyarınca mükelleflerin gelir ve kurumlar vergisi matrahlarını artırmaları halinde ilgili vergilendirme dönemleri için gelir ve kurumlar vergisi
Vergi Sorunları Dergisi, Üstatlarımızın yıllar önceki girişimiyle oluşturularak bugünlere geldi. Sayısız yazarın çok değerli fikir eserlerini yayımlayarak, çeşitli kalıcı çalışmalara yayın desteği vererek vergi hukuku yayın alanında başarısını kanıtlamış, Gelirler Kontrolörleri Derneği’nin bir ürünüdür.
Zamanaşımı, hukukun her alanında vardır. Zamanaşımı ilke olarak devlet kurumlarının vatandaş nezdinde kuracağı işlemler, yapacağı eylemler yönünden, vatandaşı gözeten bir durumdur.
Vergi Usul Kanunu’nun 134’üncü maddesi vergi incelemesini, amaç ölçütüyle tanımlamıştır. Vergi incelemesinin yapılması nedenini de açıklayan bu betimleme, “Vergi incelemesinden maksat, ödenmesi gereken vergilerin doğruluğunu araştırmak, tespit etmek ve sağlamaktır.” şeklinde ifade edilmiştir.
Terör, parasız sürdürülebilir bir fiil değildir. O nedenle terörün ceza hukuku kapsamında yaptırıma konu suç oluşturması dışında terörün finansmanı da gerek mali gerekse ceza hukuku kapsamında değerlendirilen bir konudur.
Yaygın kullanımıyla “araba” olarak betimlenen binek araçların ağırlığı fazla olmak üzere, kentlerde ve hatta turizm açısından gözde yerlerde motorlu araçların sokaklardaki sayısı insan sayısını aşıyor..
Hukukunu ayrıntılarıyla anlatmamıza gerek olmayan transfer fiyatlandırması, işi gereği vergi ile iç içe olanlar yönünden aktüel bir konu olmuştur. Eski hukukta örtülü kazanç kavramıyla betimlenen durumlar, transfer fiyatlandırması başlığı altında bir üst kimlik edinmiştir.
Vergi Usul Kanunu’nun 258’inci maddesinde değerleme, vergi matrahlarının hesaplanmasıyla ilgili iktisadi kıymetlerin takdir ve tespitidir.
Kasım 1989..Stajyer Gelirler Kontrolörü olarak göreve başladım.
Vergilerin ekonomik ve sosyal hayatın yönlendirilmesinde araç olarak kullanıldığı malumdur. Bu duruma motorlu taşıtlar vergisi uygulamalarında da rastlanmaktadır.
Paranın rengi olmaz ilke olarak. Karakteri de olmaz. Para paradır özünde. Ancak para, kaynağından hareketle betimlenir.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde “komisyonda” durumundaki Bazı Kamu Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi kamuoyunun bilgisindedir.
Maden, diğer adıyla cevher yer kabuğunda iç ve dış doğal etkenlerle oluşan, ekonomik yönden değer taşıyan minerallere verilen addır. Her maden (cevher) bir mineraldir, ancak her mineral cevher değeri taşımaz.
Motorlu taşıtlar, akaryakıt, sigara, alkollü içecekler…Piyasa fiyatlarının önemli bir bölümü vergiden oluşan bu tür mallar devletin dolaylı vergi gelirleri yönünden vazgeçilemeyen alanlardır.
Transfer fiyatlandırması hukukumuza ithal edilen düzenlemelerdendir.
Kara para denilince ne hissedersiniz? Bende zaman zaman ürperme nedenidir bu betimleme.
Vergi hukukunda alışık olduğumuz yaklaşım, suç oluşturan fiiller dışındaki durumlar için bir fiilin vergi zıyaına neden olup olmadığı ve/veya usullere aykırılık oluşturup oluşturmadığıdır.
Seçmek özgürlüktür. Alış veriş sırasında ne alacağınıza karar vermek gibi gündelik konudan eş seçimi gibi kutsal konuya değin geniş bir yelpazede seyreder seçme özgürlüğümüz.
Matruşka bebekleri bilirsiniz. İç içe bir sistemden oluşan matruşka bebekler iç içeyken bir tane her bir açtığınızda “çok tane”dirler.
Bayram are(i)fesindeyiz. Yıllardır her bayram are(i)fesinde tarfik ile ilgili uyarılar yapılmasına karşın her bayram sonunda trafik kazalarında yitirdiğimiz insanlarımızın sayısı bildirilir.
Kalkınma ve büyüme, iktisatta farklı anlamlarda kullanılırdı bize öretildiği yıllarda. Bir durum değişilikliğinin kalkınma veya büyüme olduğunu kayıtsızlık eğrilerinin hareketlerine göre betimlerdik.
Ölüm her defasında geride kalanlara bir şamar gibi vurur da yaşarken değerini bilemediklerimizi ya da hiç uğruna birbirimizi üzmelerimizi utanarak terennüm ederiz. Üç günlük dünya der, boynumuzu büker, haklarımızı helal ederiz yitirdiğimize.
Vergi yükümlüsüne mükellef denir. Mükellef olmak onurludur. Gerektiğinde “maaşını benim vergilerimden alıyorsun” demek, gerektiğinde hizmet talep etmek için bir sigortadır. Mükellef olunan ve doğulan yerler vardır dünyada.
Vergi uygulamaları açısından reformist yaklaşımların ilk düsturlarından biri verginin tabana yayılmasıdır. Bu doğrultuda vergi hukukunda çeşitli düzenlemeler yapılır.
Bir mal satın almak veya bir hizmetten yararlanmak istediğinizde satıcısına başvurursunuz. Satıcıdan edinemediğinizde bulabileceğiniz adres olarak zaman zaman size karaborsa işaret edilir. Karaborsa, aktörleri itibariyle meşruiyetten uzak olduğu ve bu aktörler hukuka uygun davranmadıkları için de risk alarak edinirsiniz gereksiniminizi.
Barış kelimesi sizi rahatsız eder mi? Yanıt hayır olmalı. Mustafa Kemal ATATÜRK’ün “Yurtta sulh, Dünyada sulh” seslenişinde de özetlendiği üzere insanoğlunun temel uğraşı olmalıdır barış.
Kapalı alanlarda sigara içilmesinin yasaklanmasından sonra daha da belirginleşen sigaranın zararlı “bir şey” olduğuna dair kabûl, Sağlık Bakanlığı’nın kamu spotlarıyla...
19 Ocak 2013 tarih ve 28533 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği ile 7201 sayılı Tebligat Kanunu’nda hükme bağlanan elektronik tebliğ konusunda uygulamaya doğru bir adım atılmıştır.
Tebliğin önemi üzerine naçiz paylaşımımızı anımsayanlarımız vardır. Bu yazımızda da Adalet Bakanlığı’ndan yayımlanan Elektronik Tebligat Yönetmeliği’ne dair giriş niteliğinde kısa bir bilgilendirme ve değerlendirme sunacağız.
Yeni yıl ile buluşmak bir sevinç nedeni ise, eski yılı kazasız belasız geride bırakmış olmak da şükür nedenidir. Mükelleflerimiz için bir hesap döneminin bitimini, bir diğerinin başlamasını temsil eder yıl değişimi.
Sayın DELİDUMAN’ın Yetkin Yayınları’nca basılmış Tebligat Hukuku Bilgisi isimli eserini geçen hafta farkettim. Zaman zaman gereksinim duyacağımı düşündüren bu eseri edindikten sonra, gerek işim gerekse özel yaşamım açısından “tebliğ”in ne denli önemli olduğunu duyumsadım.
İki bayramı kutlayarak yeni bir iş haftasına başladık. Bayramlar sürecinde bireysel olarak çok sayıda kaza ve ölümlü kaza haberine rastlamamış olsam da bu hafta size vergi ile trafiği birleştiren bir yazıyla seslenmek istedim. Kazasız günlerimizin çoğalması adına..
Son yazımızda terörün parayla beslendiğinden bahsetmiştik. Peki terör hangi parayla besleniyor?
Son günlerde ardışık terör olayları bir klasiği gündeme getiriyor: Terörün Finansmanı.
Denetimin bilinen betimlemelerle “olmazsa olmaz” özelliği, her türlü yönetimsel etkiden uzak olmasıdır. Bu çerçevede bağımsız denetim kavramı, bağımlı denetime dair çağrışım yaptıran bir kavramdır.
Katma değer vergisiyle tanıştığımız yılları bizzat yaşayanlarımız, “bir alışveriş bir fiş” sloganını televizyondan anımsayacaktır. “Televizyondan” diyorum, çünkü başına toplanılıp seyredilen “bir adet” televizyon
Köşemizde yayımlanan ilk yazımızda, bazı kavramları sık kullanarak aşındırdığımız şeklinde de değerlendirilebilecek bir sunuşumuz olmuştu. İşte böyle bir kavramla karşınızdayız: Kayıtdışı Ekonomi.
Yolsuzluk, toplumsal algıda daha çok devletle anılan bir kavramdır. Devlet görevlilerinin bir davranış şekli olarak düşünülür.
Vergiyle ilgili yazarken veya konuşurken, sağlam finans aracı olmasından ve anayasal ilkelerden bahsetmek bir gelenek olmuştur.