Uzun süre taslak olarak kalan 4 Seri No.lu ÇVÖ Anlaşmaları Genel Tebliği nihayet 29.09.2017 günü 30192 sayılı Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi.
Panama Belgeleri ve Vergilendirme
Çok uluslu ortaklıkların, ilişkili kişilerle yaptıkları sınır ötesi ticari işlemlerle yerleşik oldukları ülkelerde vergi matrahını aşındırdıkları ve bu ülkelerden vergi cennetleri ya da düşük oranlı vergi teklif eden ülkelere kar aktardıkları (BEPS/MAKA[1]), sonuç olarak hak ettiklerini varsaydıkları vergi gelirlerini kaybettikleri görüşünde olan G20 ülkeleri, bunun önlenmesi için OECD’den bu konu üzerinde çalışmasını ve önlemler önermesini talep etmişlerdir.
(Teslimi yapan) vergi mükelleflerinin, bedelsiz teslimlerinin gelir ve kurumlar vergileri (kazançtan indirilip indirilemeyecekleri açısından) ile dolaylı vergiler (KDV/ÖTVye tabi olup olmadıkları açısından) karşısındaki durumu, öteden beri tartışılmış ve tartışılmaktadır.
Transfer fiyatlandırmasında emsal araştırmasının ne kadar sorunlu olduğu herkes tarafından kabul edilnmektedir.
Daha önceki bir köşe yazımızda, teknik iflasla ilgi yeni TTK 376 ile eski TTK 324 üncü maddeleri arasındaki farklılıklara değindikten sonra uygulamada
Bilindiği gibi, hukukta en çok tartışılan konulardan biri de, ispat külfetinin taraflardan kime ait olduğudur.
Anonim ve limited hukuki formunda kurulan ortaklıkların ‘’Teknik iflas’’ durumunu düzenleyen Eski (6762 sayılı)TTK’nun 324 üncü maddesiyle...
GİB’nın mevzuat web-sitesinde yer alan 02.11.2012 tarih ve B.07.1.GİB.4.41.15.01-KVK-2012/2-226 sayılı özelgede...
Bilindiği gibi, gelir ve kurumlar vergilerini tek bir kanunda toplayan ve özellikle gelir vergisinde değişiklikleri içeren ve 1.1.2014 tarihinden itibaren uygulanması öngörülen vergi tasarısı Bakanlar Kurulunca kabul edilerek Büyük Millet Meclisine sunulmuştur.
Bilindiği gibi;KDV Kanunu’nun 27 inci maddesinin 2 inci fıkrası hükmü, ‘’ bedelin emsal bedeline veya emsal ücretine göre açık bir şekilde düşük olduğu ve bu düşüklüğün mükellefçe haklı bir sebeple açıklanamadığı hallerde de, matrah olarak emsal bedeli veya emsal ücreti esas alınır.’’ Denilmektedir.
Vergi anlaşmalarının konusu anlaşma ülkelerinde yerleşik olan kişilerin elde ettikleri gelirlerin vergilendirilmesidir. Öyle ise, vergi anlaşmalarının "kime uygulanacağı ya da uygulanamayacağı" konusunda "kişi" ve "yerleşik olma" terimleri önem kazanmaktadır.
Bilindiği gibi eski Türkiye- Almanya Çifte Vergilendirmeyi Önleme Anlaşması (16.4.1985 tarihli), Almanya’nın talebi üzerine 1.12.2010 tarihinden itibaren yürürlükten kalkmış
Türk Ticaret Kanunu’nun 376 nci maddesinin 2 inci fıkrası hükmü: ’Son bilançoya göre, sermaye ile kanuni yedek akçeler toplamının üçte ikisinin zarar sebebiyle karşılıksız kaldığı