Türkiye’de vergiler;2005 yılına kadar Gelirler Genel Müdürlüğü (GGM) tarafından toplanırken, bu tarihten sonra farklı bir idari yapıya yapılanmaya gidildi...
Bugünlerin güncel konularında biri Twitter’ın vergilendirilmesi. Aslında konu Türkiye’de, temel hak ve özgürlükleri açısından da sorgulanan bir durum. Ancak burada sadece vergi boyutu ele alınacaktır. Twitter’in vergilendirilmesi konusu, temelinde e-ticaretin vergilendirilmesinde yaşanan sorunlarla ilgilidir.
Türkiye’de, gelişmiş ülkelerle karşılaştırıldığında vergi yükünün gayrisafi hasılaya olan oranının yüksek olmadığı görülür. Örneğin OECD verilerine göre 2010 yılında bu oran İngiltere’de % 28,2, Fransa’da % 26,3 ve İtalya’da % 29,6’dır.
Türkiye uzun yıllardır OECD üyesi ülkeler arasında, nihai tüketicinin kullandığı benzinin fiyatının en yüksek olduğu ülkeler arasındadır. Bunun temel nedeni, benzin fiyatları içerisinde verginin payının yüksek olmasıdır.
Avrupa Birliği Komisyonu, geçtiğimiz günlerde üye ülkelerde gerçekleşen vergi reformlarıyla ilgili 2012 yılı Raporunu yayımladı.
Avrupa Birliğinde krizden etkilenen ekonomilerin yeniden inşası sırasında alınan önlemler dolayısıyla bir taraftan kamu harcamaları kısılabilecekleri limite ulaşılırken diğer taraftan arttırılan vergiler
ABD, vergi cenneti ülkelerin faaliyetleri sonucunda vergi geliri kaybına uğrayan ülkelerin başında geliyor. Bu nedenle vergi cennetleriyle mücadele etmek için bir taraftan kendi coğrafi sınırları içerisinde
Devletlerin vergilendirme yetkileri, genel ilke olarak egemenliklerinin geçerli olduğu kendi coğrafi sınırları içinde geçerlidir.