TARİH ARALIĞI

Başlangıç Tarihi
Seç
Bitiş Tarihi
Seç

ARANACAK KRİTER

Kriter Seçin
Makale Başlığında

ARANACAK KELİME

Örnek “vergi mevzuatı”

KÜRESEL POLİTİKALARIN ULUSAL YANSIMALARI: KÜRESEL ASGARİ KURUMLAR VERGİSİ ÇERÇEVESİNDE OLASI RİSKLER VE LEHE GÖRÜŞLER

Nisan 2024 Sayı 427

ÖZET

Küreselleşme süreçleriyle beraber kamu hizmetlerinin temel bir finansman aracı olan vergilerde kayıplar yaşanmakta, özellikle kurumlar vergisinde düşüşler görülmektedir. Bu kapsamda küreselleşme tüm süreçlerde olduğu gibi vergi sistemlerinde de kayıp ve kaçakların önüne geçecek kimi yenilikleri zaruri kılmaktadır. Türkiye’nin de aralarındaolduğu 140 ülkenin imzaladığı, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı(OECD) kapsamında yapılan çalışmaların bir ürünü olan “Küresel Asgari Kurumlar Vergisi” (KAKV) de bu yeniliklerden bir tanesidir. Önerinin arka planında küresel piyasada oldukça önemli bir rolü olan ve birden fazla ülkede faaliyet gerçekleştiren “Çok Uluslu Şirketler”in (ÇUŞ) faaliyet gösterdikleri ülkelerde minimum %15 vergi ödemesi bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı küreselleşen dünyada tarihi bir vergi reformu olarak görülen KAKV’ne yönelik görüşlerin ve olası uygulama aksaklıklarının tespit edilerek sonraki süreç için oluşabilecek boşluklara dikkat çekilmesi ve sürdürülebilir bir vergi sistemi için önerilerde bulunulmasıdır. Çalışmada doküman analizi tekniği kullanılarak OECD başta olmak üzere UNCTAD, IMF, Avrupa Komisyonu gibi kurum ve kuruluşların yayınlamış olduğu rapor ve çalışma notlarından, bilim insanları ve bürokratların konuya yönelik görüşlerinden, yayınlanmış bilimsel çalışma ve analizlerden faydalanılmıştır. Bu kapsamda verginin uygulanabilir olması adına küresel işbirliğinin temin edilmesi, gerekli idari altyapının sağlanarak, yasal düzenlemelerin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: Küresel Asgari Kurumlar Vergisi, Çok Uluslu Şirketler, Küresel İşbirliği, Küresel Vergi Politikaları

Jel Sınıflandırması: K34, H2, F65

NATIONAL REFLECTIONS OF GLOBAL POLICIES: POTENTIAL RISKS AND FAVORABLE VIEWS IN THE FRAMEWORK OF THE GLOBAL MINIMUM CORPORATE TAX

ABSTRACT

Taxes, a fundamental source of funding for public services, are declining as a result of globalization processes; declines are particularly noticeable in corporate taxes. In this context, globalisation necessitates some innovations that will prevent losses and evasions in tax systems as in all processes. The "Global Minimum CorporateTax" (GMCT), which is a product of the work carried out within the scope of the Organisation for Economic Co-operation and Development (OECD) and signed by 140 countries, including Turkey, is one of these innovations. The background of the proposal is that "Multinational Corporations" (MNCs), which have a very important role in the global market and operate in more than one country, pay a minimum 15% tax in the countries where they operate.The purpose of this study is to determine the opinions and possible implementation flaws regarding the GMCT, which is seen as a historical tax reform in the globalising world. In this context, the study draws attention to the gaps that may occur for the next process and makes suggestions for a sustainable tax system. In the study, document analysis technique was used and reports and working notes published by institutions and organisations such as OECD, UNCTAD, IMF, European Commission, opinions of scientists and bureaucrats on the subject, published scientific studies were used. In this case, international cooperation, provision of the required administrative infrastructure, and creation of legislative provisions are all required for the tax to be applicable.

Keywords: Global Minimum Corporate Tax, Multinational Companies, Global Cooperation, Global Tax Policies

Jel Classification: K34, H2, F65

Devamını okumak ve yorum yapmak için giriş yapmalısınız!