2018 Ekonomik Krizi sürecinde, Türkiye ekonomisinin kontrolden tamamen çıkmasının önünde iki önemli temel faktör bulunuyor.
Bir önceki yazımda Türkiye ekonomisindeki 2019 kapanış tablosunu özetlemiştim. Türkiye Ekonomisi’nin 2020 yılı analizini tüm değişkenleri ile beraber aşağıda bulabilirsiniz.
2019 her yönü ile ilginç bir yıl oldu. 2018 Ekonomik Krizi’nin yaratmış olduğu para piyasalarındaki büyük çalkantı büyük ölçüde duruldu. 2019 Mart ayındaki TCMB rezervleri konusundaki endişelerin gündeme gelmesi,
ROI (return on investment) Türkçe çevirisi ile yatırım karlılığı; kurumsal yönetimin performansını ölçmek için kullanılan en önemli parametreler içinde yer alır.
Finansal planlama ve analizin önemini, Kurumsal Finans Yönetiminde Finansal Planlama ve Analizin (FP&A) Önemi, isimli yazımda ele almıştım. FP&A sürecinde en çok kullanılan araçlardan biri de finansal göstergelerdir. Finansal göstergeler; kurumsal performansı özetler, aynı sektör içinde yer alan firmaların karşılaştırılmasını sağlar, kurumsal performansın genel trendini ortaya koyar.
Merkez Bankası’nın 24 Ekim’de yaptığı 250 baz faiz indirimi, piyasa beklentilerini fazlası ile aştı. Bu ölçüdeki sert indirim, TL’nin döviz sepeti karşısında önemli bir değer kaybına neden olmadı.
Türkiye ekonomisi 2018 son çeyreğin aksine 2019 yılının son üç ayına daha sakin bir ortamda giriyor. Bu nisbi sakinliğin nedeni 2018 Ekonomik Krizi’nin son bir yılda yaratmış olduğu fırtınanın kendi doğal seyrinde hafiflemesinden kaynaklıdır.
Meşhur istatistikçi, ekonomist, risk analisti ve filozof NassimNicholasTaleb; 2007 yılında Siyah Kuğu (The Black Swan) isimli eserini yayınladığında büyük bir şöhrete kavuşmuştu.
Oyun teorisinin babası Macar asıllı bilim insanıJohn von Neumann(1903-1957),geniş kitleler için Einstein kadar tanınan bir isim değildir.Ancak Einstein ismi fizik dünyasında ne ifade ediyorsa, von Neumann da matematik dünyası için benzer bir şöhrete sahiptir. Von Neumann’ı son büyük matematikçi olarak isimlendirmek yanlış olmayacaktır.
İngiliz ekonomist John Maynard Keynes (1883-1946), 1930’larda yazmış olduğu “The General Theory of Employment, Interest and Money” isimli eserinde koyduğu düşünceler ile devrim yaratmıştı.