TARİH ARALIĞI

Başlangıç Tarihi
Seç
Bitiş Tarihi
Seç

ARANACAK KRİTER

Kriter Seçin
Makale Başlığında

ARANACAK KELİME

Örnek “vergi mevzuatı”

29.08.2012

BES'ten Ayrılanlar; Vergi İadelerinizi Bugünden (29.08.2012 Tarihinden) İtibaren Almayı Unutmayın........

Bir önceki yazımızda bireysel emeklilik sisteminde Maliye'nin nihayet yanlıştan döndüğünü ve bireysel emeklilik sisteminden ayrılmalar esnasında toplam ödenen tutarın tamamı üzerinden yapılan stopaj uygulamasına son verildiğini belirtmiştik. Aynı yazımızda, zamanaşımı süresi içinde sistemden ayrılmış olanların yada sistemden ayrılarak anapara üzerinden stopaj gelir vergisi ödemiş olanların da 29.08.2012 tarihinden itibaren ilgili vergi dairelerine başvurarak haksız olarak yapılmış olan stopaj gelir vergilerini devletten alabileceklerini ifade etmiştik.

Gün geldi çattı, bugün itibariyle artık BES ödemeleri üzerinden haksız olarak yapılmış olan gelir vergisi stopajı tutarlarını iade alabileceksiniz. Peki nasıl alacağız diye soruyorsanız, bunu da kısaca açıklayalım.

İade 29.08.2012 Tarihinden İtibaren Alınabilecektir....

BES'in yeniden tanımlandığı  6327 sayılı Kanun'a eklenen geçici madde ile 7.10.2001 tarihinden sonra akdedilmiş bireysel emeklilik ve şahıs sigorta poliçeleri ile ilgili olarak 29.8.2012 tarihten önce emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından yapılan ödemeler üzerinden tevkif edilerek ödenen vergilerin, ana para üzerinden ödenen kısımlarının 29.8.2012 tarihinden itibaren bir yıl içinde hak sahiplerince tevkifatın yatırıldığı vergi dairelerine başvurulması ve dava açılmaması veya açılmış davalardan vazgeçilmesi şartıyla iade edilmesinin yolu açılmıştır.

Konuya ilişkin Gelir İdaresi Başkanlığı 4.7.2012 tarih ve 83 Sıra No.lu Gelir Vergisi Sirküleri yayımlayarak uygulamanın nasıl olacağını açıklamıştır. Bu bağlamda, sistemden yararlanarak 31.8.2012 tarihinden önce sistemden ayrılan katılımcıların ana para üzerinde yapılan vergi kesintilerinin iadesi için;

- 29.8.2012 tarihinden itibaren bir yıllık sürenin sonu olan 29.8.2013 tarihine kadar tevkifatın yatırıldığı vergi dairesine müracaat etmesi

- Tevkifat uygulaması nedeniyle dava açılmaması veya açılmış olan davalardan vazgeçmesi

gerekmektedir.

Eğer daha önceden dava konusu edilmiş ise ilgili mahkemelere sürmekte olan davaya ilişkin bilgileri ihtiva eden bir feragat dilekçesiyle başvurularak, söz konusu davadan feragat edilmesi ve feragat edildiğini gösterir şerhli dilekçe örneğinin veya bu belge temin edilemediği takdirde mahkemenin feragat nedeniyle davanın reddine dair vereceği karar örneğinin red ve iade talebiyle birlikte ilgili vergi dairesine ibraz edilmesi gerekmektedir. Ayrıca, red ve iade başvurularında ilgili sigorta.emeklilik şirketi tarafından tanzim edilen hayat sigortası.bireysel emeklilik poliçesinin bir örneği ile düzenlenmiş olan poliçenin başlangıç ve bitiş tarihleri ile yapılan kesintileri gösteren belgelerin bir örneğinin de ibraz edilmesi gerekmektedir. İlgili vergi dairesine daha önceki tarihlerde yaptıkları başvurularda söz konusu belgeleri teslim etmiş olan mükelleflerin tekrar belge ibraz etmelerine gerek bulunmamaktadır.

Kimler İade Alabilecek...

Yasaya baktığımızda, 7.10.2001 tarihinden sonra akdedilmiş bireysel emeklilik ve şahıs sigorta poliçeleri ile ilgili olarak 29.8.2012 tarihten önce emeklilik ve sigorta şirketleri tarafından yapılan ödemeler üzerinden tevkif edilerek ödenen vergilerin, ana para üzerinden ödenen kısımlarının red ve iadesi yapılacağı belirtilerek sanki iade uygulamasının 7.10.2001 tarihinden itibaren yapılacağı gibi bir durum ortaya çıkmaktadır. Ancak, sirkülerde yapılan açıklamalarda iade ve red işlemlerinin başvuru tarihinden itibaren Vergi Usul Kanununun düzeltme zamanaşımı hükümlerine göre yapılacağı belirtilmiş. Buna göre, yapılan red ve iade talepleri, son beş yıl içinde sistemden ayrılan hak sahipleri için söz konusu olacaktır.

Yani 1.1.2007 tarihinden sonra BES'ten ayrılanlar ilgili vergi dairesine başvurarak iadelerini alabilecektir. 1.1.2007 tarihinden önce ayrılmış olanlar için geçmiş olsun diyebiliriz. Ancak, yasal düzenlemenin yapıldığı tarihten önce bir tarihte  vergi dairesine düzeltme başvurusunda bulunulmuş olması halinde,  bu başvuru tarihinden geriye doğru beş yıl içinde yapılan kesintilerin iadesi söz konusu olacaktır.

Peki ne kadar iade alacağız diyorsanız, alınacak olan iade; sistemden ayrılırken oluşmuş olan toplam birikim tutarınızdan ödemiş olduğunuz katkı paylarının indirilmesinden sonra kalan tutar üzerinden vergi hesaplanacak ve bu vergi  daha önce sistemden ayrılırken kesilmiş olan vergiden mahsup edilecek, artan kısım ise iade edilecektir.

İade Uygulaması Ne Zamana Kadar Sürecek....

Unutmadan belirtelim! Uygulamadan yararlanacak sigortalıların 29.8.2012 tarihinden itibaren bir yıl içinde sigorta şirketinin tevkifatı yatırdığı vergi başvurabileceklerdir. Bir yılı içinde, yani 29.08.2013 tarihine kadar istenen belgeler ile ilgili vergi dairelerine başvurmayan sigortalıların iade hakları yanacaktır.

 

YORUMLAR

  • Sayın GÖKMEN hayat sigortları bu kapsamda değil sanırım?bilginiz varsa paylaşmanız olası mı?

    Ziyaretçi

  • TÜM ŞAHIS SİGORTALARI KANUN KAPSAMINA GİRDİĞİNDEN, HAYAT SİGORTASI KANUN KAPSAMINDA DEĞERLENDİRİLMEKTEDİR.

    Ziyaretçi

  • 1996 yılında başladığım 2008 yılında ayrıldığım hayat sigortasında stopaj iadesi alabilirmiyim?

    Ziyaretçi

  • 29.06.2001 tarihinde akdedilmiş olan BES poliçemi vade tarihinde Mayıs 2012 tarihinde tüm vergilerimi ödeyerek ayrıldım. Vergi iadesi 7.10.2001 tarihi öncesini kapsamadığı için iade alamaz durumdayım. Ne gibi haklarım vardır yada bugüne kadar dava açanlar kazanmışlarmıdır?

    Ziyaretçi

Daha Fazla