TARİH ARALIĞI

Başlangıç Tarihi
Seç
Bitiş Tarihi
Seç

ARANACAK KRİTER

Kriter Seçin
Makale Başlığında

ARANACAK KELİME

Örnek “vergi mevzuatı”

VERGİ HUKUKUNDA GERİYE YÜRÜMEZLİK İLKESİ

Nisan 2014 Sayı 307

ÖZET

Hukuk devletinin hukuki güvenlik ilkesi, herkesin bağlı olacağı hukuk kurallarını önceden bilmesi, tutumunu ve davranışlarını buna göre güvenle düzene sokabilmesi anlamına gelir. Kişilerin davranışlarını düzenleyen kurallar onlara güvenlik sağlamalıdır. Bu güvenliğin sağlanabilmesi her şeyden önce, devletin kendi koyduğu hukuk kurallarına kendisinin de uymasına bağlıdır. Anayasamızda vergi yasalarının geriye yürümezliği ilkesi ile ilgili bir hüküm yer almamıştır. Batılı demokratik devletlerin anayasalarında da böyle bir hüküm bulunmamakla birlikte bu ülkelerde yargı organları geriye yürütülen vergi yasaları hükümlerini hukuk devletinin güvenlik ilkesi açısından yargısal denetime tabi tutmaktadırlar. Vergi kanunları genellikle yürürlüğe girdikleri tarihten sonraki olay ve işlemlere uygulanırlar. Bu durum “verginin belirliliği” ilkesinin bir gereğidir. Bu ilkenin bir sonucu olarak da vergi yasalarının genellikle geçmişe etkili bir şekilde uygulanması istenmez. Vergi yasalarının zaman bakımından uygulanmasında en önemli sorun vergi yasalarının geçmişe etkili bir biçimde uygulanıp uygulanamayacağıdır.

Anahtar Kelimeler: Geriye Yürümezlik İlkesi, Lehe-Aleyhe Hüküm, Gerçek Geriye Yürüme, Gerçek Olmayan Geriye Yürüme.

Jel Sınıflandırması: K34, H20

THE PRINCIPLE OF NON-RETROACTIVITY IN TAX LAW

ABSTRACT

Legal security principle of the rule of law means that everyone knows the binding legal rules beforehand and regulates their attitudes and behaviors according to this with confidence. Rules that regulate people’s behaviours should provide them with security. Ensuring this security above all entails the state’s own adherence to the legal rules it has set. There has been no provision regarding the irretroactivity of tax laws in our Constitution. There is no such provision in the constitutions of western democratic states, and judiciary organs in these countries subject the retroactive provisions of tax laws to judicial inspection in terms of the principle of security of the state of law. Tax laws usually apply to events and procedures following the date they have come into force. This is a requirement of the principle of “tax specificity”. As a consequence of this principle, retroactive application of tax laws is usually not desired. The most important temporal problem in the application of tax laws is whether the tax laws will be applied retroactively.

Keywords: The Principle of Non-retroactivity, Judgement In Favor Of/Against, Actual Retroactivity, Apparent Retroactivity

Jel Classification: K34, H20

Devamını okumak ve yorum yapmak için giriş yapmalısınız!