TARİH ARALIĞI

Başlangıç Tarihi
Seç
Bitiş Tarihi
Seç

ARANACAK KRİTER

Kriter Seçin
Makale Başlığında

ARANACAK KELİME

Örnek “vergi mevzuatı”

21.01.2013

Konut Sektöründe Radikal KDV Değişikliği

 

Türkiye ekonomisinin uzun yıllardır lokomotif sektörlerinden biri olan inşaat sektörünün en büyük yapı taşı konut inşasıdır. Özellikle son 10 yılda büyük bir ivme kazanan markalı konut inşaatları sektöre farklı bir boyut kazandırdı. Ancak son yapılan KDV değişikliği sektörün ileri gelen temsilcileri tarafından büyük eleştiri aldı. Çünkü yapılan bu değişiklik firmaların hem indirimli oran kapsamında KDV iadesi alacağını ortadan kaldıracak veya büyük oranda azaltacak hem de sektörün satış maliyetlerini artıracaktır.

15 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan 6322 sayılı Kanun ile Bakanlar Kuruluna, inşaatın yapıldığı arsanın veya konutun vergi değeri ve bulunduğu yeri esas alarak konut teslimleri için farklı KDV oranı belirleme yetkisi verilmiştir. Söz konusu bu değişiklik ile Maliye Bakanlığı değişimin ilk sinyalini vermişti. Bakanlar Kurulu bu yetkisini 24.12.2012 tarihli ve 2012/4116 sayılı kararı ile kullandı. 

Peki, bu değişiklik neleri değiştiriyor. İlk olarak söylememiz gereken bu değişiklik sadece Büyükşehir Belediyesi sınırları içinde yapılan konutları ilgilendiriyor. Son yapılan yasa deşikliği (5216 sayılı Kanun) ile birlikte Türkiye'de toplam 29 Büyükşehir Belediyesi vardır. Yani geri kalan 52 ilde KDV oranları değişmemiştir. Konuyu kısaca aşağıdaki gibi özetleyebiliriz.

 5216 sayılı Kanun kapsamındaki büyükşehirlerdeki

Lüks veya 1. sınıf inşaatlardan yapı ruhsatının alındığı tarihte bina arsasının emlak vergisine esas arsa m2 değerinin 1.000 TL ve üzerinde olması halinde

KDV Oranı

      % 18

5216 sayılı Kanun kapsamındaki büyükşehirlerdeki

Lüks veya 1. sınıf inşaatlardan yapı ruhsatının alındığı tarihte bina arsasının emlak vergisine esas arsa m2 değerinin 500 TL -999 TL arasında olması halinde

KDV Oranı

      % 8

Yukarıdakilere girmeyen net alanı 150 m2 nin altındaki konut teslimlerinde

KDV Oranı

      % 1

 

Yukarıda belirtilen yeni KDV oranları ile ilgili hükümler; yapı ruhsatı 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren alınan konut inşaat projeleri ile kamu kurum ve kuruluşları ve bunların iştirakleri tarafından ihalesi bu tarihten itibaren yapılacak konut inşaat projelerine ilişkin konut teslimleri için uygulanmak üzere 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Ancak inşaat ruhsatı bu tarihten önce alınsa bile ruhsatın sonradan değiştirilerek inşaat sınıfının Lüks veya 1. Sınıf olarak değiştirilmesi halinde de yukarıdaki sınıflandırma dikkate alınarak uygulanacak KDV oranı tespit edilecektir.

 

Net alanı 150 m2 ve üstünde olan konutlarda ise sınıfına ve arsasının emlak vergisi değerine bakılmaksızın % 18 KDV oranı uygulanmasına devam olunacaktır.

 

Karar düzenlemeleri sadece 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde yapılan konutları kapsadığından, bu sınırlar dışındaki konut teslimlerinde eskiden olduğu gibi (net alanı 150 m2 nin altında olmak kaydıyla) inşaatın sınıfına ve arsasının emlak vergisi değerine bakılmaksızın % 1 KDV oranı uygulanmasına devam olunacaktır.

 

Diğer taraftan, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde olsa bile 6306 sayılı Kanun kapsamındaki rezerv yapı alanı ve riskli alan olarak belirlenen yerler ile riskli yapıların bulunduğu yerlerde yapılan konutlar bu karar kapsamına girmemektedir. Yani kentsel dönüşüm kapsamında yapılan konutlar KDV artışı dışında bırakılarak vergisel bir teşvik sağlanmıştır. Kentsel dönüşüm kapsamında 14 milyon konutun elden geçirilecek olması ve bunların da yaklaşık 6,5 milyonun yıkılıp yeniden yapılacak olması bu teşvikin ne kadar önemli olduğunun göstergesidir.

 

İnşaat firmaları KDV değişikliğine doğal olarak büyük tepki gösterdiler. Firma temsilcileri genel olarak satış bedeli üzerinden KDV'nin değişmesini, bedel arttıkça oranın artmasını talep ediyorlardı. Bana göre bu teklif kötü niyetli mükellefler nezdinde çok suiistimal içeren bir durum ortaya çıkarır.

 

Değişiklik sonrası arsa karşılığı inşaatlarda arsa sahibinin payı %5 ve %10 düşebilir. Çünkü inşaat firmaları KDV'li fiyatları müşterilerini yansıtmamak için projenin başında arsa sahibi ile sıkı pazarlık içine girecektir. Ayrıca, inşaat firmalarının özellikle markalı konutlarda tahmin edilen yaklaşık 800 bini bulan birikmiş stokları daha hızlı eritebilmeleri için KDV artışını fiyatlarına hemen yansıtmaları ekonomik olmayacaktır. Bu nedenle KDV artışının yakın zamanda ev satın alacakları etkileyeceğini düşünmüyorum.

 

Konut sektöründe yaşanan bu değişikliğin en büyük eleştiri noktası lüks ve 1. Sınıf inşaatın ne olduğu konusudur. Söz konusu bu tanımlara 30-40 yıl önce yapılan tebliğ veya tüzüklerde rastlıyoruz. Ancak Maliye Bakanlığı'nın konu hakkında daha güncel bir tebliğ hazırlaması gerektiğini düşünüyorum.      

 

Katma Değer Vergisi dolaylı bir vergi olması sebebiyle KDV oranlarının artması, kamu maliyesinde adaletsiz bir vergi yükünün oluşmasına neden olmaktadır. Ancak bu vergiyi kendi içinde sınıflandırmak ve bu sınıf gözetilerek çeşitli oranlarda artırmak, söz konusu adaletsizliği azaltmaya yönelik önlemlerdendir. Yapılan bu son KDV değişikliği de bana göre bu adaletsizliği ortadan kaldırmaya yönelik çabalardan biridir.

  

YORUMLAR

  • Yazınız yapılan degisikligi cok iyi ozetlemis tesekkurler

    Ziyaretçi

  • Konuya bu kadar radikal bir bakış açısı getirdiğiniz için teşekkürler.

    Ziyaretçi

  • Bence doğru uygulanırsa yerinde bir düzenleme. Lüx bir semtte 149 metrekare ev alan birisi de hayatı boyunca para biriktirip ev alan birisiyle aynı oranda KDV ödüyordu. Vergide adalet presibi açısından olumlu bir adım.

    Ziyaretçi

  • Kıymetli Mehmet bey, bu yeni düzenleme bir Vergi İsyanına neden olabilir mi aceba?

    Ziyaretçi

  • Amerikada zenginden fazla vergi almaktan kasıt GV oranlarıyla oynamak iken, vergi sistemimizin özelliği gereği bizde dolaylı vergilerde değişiklik yapmak olarak uygulanmaktadır. son gelişme eğilimlerinin rüzgarından hareketle fiskal amaçlı bir düzenlemedir.

    Ziyaretçi

  • Yazınız mevcut yasal düzenlemeyi çok iyi özetlemiş teşekkürler. Söz konusu yasal düzenleme ile ilerleyen zamanlarda İstanbul gibi konut piyasasının oldukça canlı olduğu kentlerde arz ve talebin giderek artmasına paralel olarak KDV oranındaki artış fiyatlara yansıyacağı düşüncesindeyim.

    nail.umut.avci@vdk.gov.tr

  • Düzenlemede şu an itibariyle belirsizlikler var anlaşılan Şimdi örneğin İstanbul' da lüks semtlerde yapılan evler için, "lüks konut" olmasa dahi, arsa metrekarelerinin değeri yüksek olduğu için %18 KDV söz konusu olacak büyük ihtimalle. Arsa metrekarelerinin yüksek olmadığı yerlerde yapılan konutlarda ise konut ancak lüks ise %18' e tabi olacak. O zaman lüks konutun belirlenmesi ne şekilde yapılacak. 30 sene önce belirlenen kriterler ile günümüzde inşa edilen konutların lüks olup olmadığı acaba sağlıklı bir şekilde tespit edilebilecek mi? O dönem lüks kabul edilen bir çok şey bugün, gelir seviyesinin yükselmesini de göz önüne aldığımızda standart hale gelmiş durumda. Örneğin 30 sene önce belki çelik kapı veya döşemelerin parke olması gibi özellikler lüks konutlara ait özellikler olarak kabul edilebilirdi ama şimdi durum öyle değil. Ya da teslim anında konutta olmayan ancak teslimden sonra konuta ilave edilebilen nitelikler konutun lüks olup olmadığını belirleyecek mi? Çünkü bu şekilde başlangıçta lüks özelliğinde olmayıp, teslimin yapılıp KDV' nin ödenmesinden sonra konuta yapılan ilaveler sonucu konutun lüks niteliğini kazanması düzenlemenin amacına aykırı olacaktır. Bu konudaki daha açık ve net düzenlemeler ne zaman gerçekleşecek, onunla ilgili gelecek köşe yazılarında bilgilendirme yapabilirseniz seviniriz.

    Ziyaretçi

  • Lüks veya 1. sınıf inşaatlar için arsa m2 değeri 1.000 TL az bir fiyat birde bu fiyatın da her geçen zaman güncellenmesi gerekiyor.Emlak piyasasında hiç bir arazi bir sene önceki birim fiyatı ile durmaz.Şu an istanbulun bir çok yerinde arsa m2 değeri 1.000 TL ve üzerinde ve bundan dolayı %18 kdv nin zararı gene arsasını arsa karşılığı veren kişilere ve ileriki tarihte konut alanlara dokunacak. Birde Lüks veya 1. sınıf inşaat terimi ne zaman güncellenecek bu konu inşaat sektöründe her geçen yıl değişiyor buna göre bir düzenleme olması şart.

    Ziyaretçi

  • Konutta KDV konusundaki düzenleme, "verginin yaşam ve kenleşme kültürüne etkileri" konusunda hakkında doktora tezi yazılabilecek bir konudur. Bu düzenleme GYO sektörünü hizaya getirecek, kent kültürünü yeniden oluşturacak çok önemli bir düzenlemedir. İMKB de EKGYO üzerinde orta ve uzun vadede öenmli olacaktır.

    Ziyaretçi

  • Konuyu izah açısından faydalı olmuş,ancak verginin adaletli dağılımına fayda sağlasa da netice itibariyle "işsizlik" ve "sürdürülebilir büyüme" verileri dikkatle takip edilmesi gereken unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Bakalım zaman ne gösterecek...

    Ziyaretçi

  • ÇOK TEŞEKKÜR EDERİZ. KONUYLA İLGİLİ SON DURUMU BİZİMLE PAYLAŞTIĞINIZ İÇİN.. KONU GERÇEKTEN ÖNEMLİ. MALUMUNUZ OLDUĞU ÜZERE KONUT SEKTÖRÜ dinamik bir sektör ve diğer sektörlere dinamizim kazandıracaktır . HALİL YAVUZ

    Ziyaretçi

  • yapılan bu degisiklikten en cok luks konut sahipleri etkilenecek. artık reklam yaparken bir kez daha dusunurler.

    Ziyaretçi

  • Arsanin emlak degerine gore farkli kdv orani 1.sinif luks konutlari kapsadigi yaziyor.istanbulda 1. Sinif olmayan konutlarin kdvsi ne kadar.birde riskli alanlardaki konutlar bukanunun disinda diyor.riskli alan dedigi deprem riski ise istanbul deprem riski olan biryer bu kanun istanbulu kapsamiyormu.

    Ziyaretçi

  • Arsanin emlak degerine gore farkli kdv orani 1.sinif luks konutlari kapsadigi yaziyor.istanbulda 1. Sinif olmayan konutlarin kdvsi ne kadar.birde riskli alanlardaki konutlar bukanunun disinda diyor.riskli alan dedigi deprem riski ise istanbul deprem riski olan biryer bu kanun istanbulu kapsamiyormu.

    Ziyaretçi

Daha Fazla