TARİH ARALIĞI

Başlangıç Tarihi
Seç
Bitiş Tarihi
Seç

ARANACAK KRİTER

Kriter Seçin
Makale Başlığında

ARANACAK KELİME

Örnek “vergi mevzuatı”

30.12.2013

Karanlıkta Kalan Para: Kara Para

Kara para denilince ne hissedersiniz? Bende zaman zaman ürperme nedenidir bu betimleme.

Kara para…Kirli, elinize yüzünüze is bulaştırabilecek, dokununca zarar göreceğinizi düşündüren, uzak durulması gerektiği mutlak bir “şey”.  Zaman zaman aklımıza yatmayan, bir çok ölçüyle olağan göremediğimiz, toplumun geneline bakınca pek normal karşılayamadığımız zenginliklerle karşılaşınca da “kesin kara paradır” deriz. Bilerek değil elbette çoğunlukla. Öyle bir zenginliktir ki gözümüzü alan, zenginliğe bakarız, zenginleşene bakarız, “yok yok” deriz, bu öyle kolay kolay olacak şey değil, kesin bunda kara para işleri vardır deriz. Kara para böyle yer tutar yaşamımızda.

Aktüel olarak böyle yer tutar. Peki hukuksal anlamda nedir kara para? Gerçekten kirletir mi elinize alırsanız? Bulaşır mı kiri? Elinize aldığınızda bir paranın kara mı ak mı yeşil mi kırmız mı mor mu sarı mı olup olmadığını bilmeniz olanaklı mıdır?

Paranın rengi yoktur. Elinize aldığınızda da üzerindeki bakteriler hariç herhangi bir kirlilik yapmaz. Renk de vermez haliyle. Duruşu masumdur. Yalnız paranın kaynağı meselemiz vardır. Bir paraya rengini veren de kaynağıdır. Hukuksal anlamda kara para bilinen, yazılı, geleneksel hukukun suç saydığı, yasadışı saydığı eylemlerden, durumlardan elde edilen paradır.

Kara para karanlıkta kalan paradır. Çünkü suç işleyerek kazanılan paranın işlenen suç gibi “gün yüzü” görmemesi gerekir. Eğer bu parayı güneşlenmeye çıkarırsanız hemen dikkat çeker. O nedenle karanlıkta durması yeğlenir. Karanlık mecazidir malumunuz. Karanlık koşullara göre değişir. Bazıları için evinizin bodrumudur karanlık. Bazıları için bir paravan şirkettir. Bazıları için ülke dışında bir banka hesabıdır. Bazıları için eşinin dostunun evidir. Maksat, bu paranın olabildiğince görünmemesidir. Göründüğü şeklin başka şeyler olduğu durumda da karanlıktadır. Asıl kimliği bilinmeyeceği için hep karanlıktadır.

Kara para mecazi olduğundan ve bir parayı gördüğümüzde onun kara mı gri mi beyaz mı mor mu olup olmadığını bilmek çok zor ve hatta çoğunlukla olanaklı olmadığından mesele insanların vicdanlarıyla çözüm bulur yer yüzünde. Vicdan sahibi, erdemli insanlardan mürekkep bir dünyada suç ve ona bağlı kazanılan para daha düşük olur..Kötünün iyisi diyelim bu tarifimize. Aksi durumda kara vicdanlıların egemenliğindeki bir dünyada karanlıkta kalan paranın isi de pisi de, kömürün isini pisini aratır toplumlara..

Vicdanlı bir yıl dileğiyle..