TARİH ARALIĞI

Başlangıç Tarihi
Seç
Bitiş Tarihi
Seç

ARANACAK KRİTER

Kriter Seçin
Makale Başlığında

ARANACAK KELİME

Örnek “vergi mevzuatı”

2016 YILI KİRA GELİRİNİN HAZIR BEYAN SİSTEMİ İLE BEYANI

Aralık 2016 Sayı 339

ÖZET

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 2. maddesinde, gelire giren kazanç ve iratlar sayılmış olup, bunlar; ticari kazançlar, zirai kazançlar, ücretler, serbest meslek kazançları, gayrimenkul sermaye iratları, menkul sermaye iratları ve diğer kazanç ve iratlar olarak belirtilmiştir. GVK’nın 70. maddesine göre, kira gelirine konu olan mal ve hakların; sahipleri-malikleri, mutasarrıfları, zilyetleri, irtifak hakkı sahipleri, intifa hakkı sahipleri ile kiralanmış bir mal veya hakkın kiraya verilmesi durumunda kiracıları, gayrimenkul sermaye iradının mükellefidir. GVK’da belirtilen mal ve hakların kiraya verilmesi karşılığında elde edilen gelirler “gayrimenkul sermaye iradı” olarak ifade edilmektedir ve belli koşullar altında gelir vergisine tabi tutulmaktadır. 2016 yılına ilişkin kira gelirinin elde edilmiş sayılarak vergiye tabi tutulabilmesi için bu mal ve hakların kiralanması karşılığında elde edilen kira gelirinin nakden veya ayni olarak tahsil edilmiş olması gerekmektedir. Kira gelirlerinin beyanı için 2012 yılından bu yana uygulanmakta olan önceden hazırlanmış kira beyanname sisteminin kapsamı genişletilmiş ve kira gelirlerinin yanında ücret, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratları da içine alacak şekilde Hazır Beyan Sistemi olarak 1 Mart 2016 tarihi itibariyle uygulamaya geçirilmiş olup, 2016 yılında da elde edilen kira gelirleri bu Sistem üzerinden beyan edilebilecektir.

Anahtar Kelimeler: Gelir unsurları, gayrimenkul sermaye iradı, mesken/işyeri kira geliri, mesken istisnası, götürü/gerçek gider, vergi tarifesi, Hazır Beyan Sistemi.

Jel Sınıflandırması: H20, H21, H24

SUBMISSION OF RENTAL INCOMES OF 2016 FISCAL YEAR VIA PRECONDITIONED RETURN SYSTEM

ABSTRACT

According to the article 70th of the Income Tax Code; proprietors, possessors, beneficial owners, servitude owners or tenants are taxpayers of real property income. The incomes derived from lease of assets and rights specified in the Income Tax Code are expressed as real property income, being taxed under specific conditions. In order to tariff real property income, the income required to be attained in cash or kind beforehand. The Preconditioned Return System applied 2012 onward was broadened in scope in a way that would encompass wages, security incomes, miscellaneous incomes and revenues was put into effect as of March 1st, 2016. Rental incomes gained in 2016 will be able to be declared through aforementioned system.

Keywords: Item of income, real property income, dwelling/office lease income, dwelling exemption, tariff, Preconditioned Return System

Jel Classification: H20, H21, H24

Devamını okumak ve yorum yapmak için giriş yapmalısınız!